Page 16 - iskolás füzet nyomdai.indd
P. 16
Élelmiszer-hulladékok
A Föld népessége egyre jobban nő - egyes vidékeken ételben, ital-
ban nélkülözve. Mégis lakossági hulladékunk nagy részét az élelmi-
szerhulladék teszi ki. Egykor az ember azon dolgozott, hogy földjein
a takarmányt megtermelje és a házkörüli jószágokból önfenntartóan
tudjon gazdálkodni egész évben. Felesleget nem nagyon ismertek. A
mai szemlélet ezzel szemben pazarló: miszerint sok helyen elfoga-
dott az ételek kukába dobása. Hazánkban átlagosan több, mint 100
kg/háztartás/év ételhulladék kerül kidobásra, melyek előállításához
rengeteg energiára volt szükség, és jelentős környezetterheléssel járt.
Ételeink elkészítésekor sok esetben használjuk a zsírban, illetve
olajban való sütést. Ezen anyagok megfelelő kezeléséről, gyűjtéséről
a legtöbb esetben nem gondoskodnak. Megoldásként WC-be ön-
tik vagy a kert végébe, ezzel hatalmas kárt okozva a természetnek.
De miért is?
A lefolyóba, WC-be öntve ezek a zsiradékok előidézik a szennyvíz-
tisztítók terhelését, rontják a tisztítási technológia hatásfokát, és a csa-
torna dugulását okozzák. A talajba kerülve rontják annak légáteresztő
képességét, és elpusztíthatják a talajban lakó élőlényeket. Természetes
vizeinkbe jutva, azok felszínén úszva meggátolják az oxigén bejutá-
sát, így csökkentve a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi
élőlényeket.
A használt sütőolaj leadható a lakossági hulladékudvarokban, egyes
benzinkutakon (kérdezd meg a kút munkatársait, hogy átvesznek-e
használt sütőolajat) vagy érdemes a helyi menza konyhájától megol-
dást kérni. Szelektíven gyűjtve, tisztítva biodízel, illetve kenőalapanyag
lehet a sütőolajból.
16

