Page 11 - iskolás füzet nyomdai.indd
P. 11
Zöld hulladék
Otthonunkban rengeteg zöldhulladék keletkezik. Ezeket helyben
is kezelhetjük, nem kell a kukába tömni, elégetni vagy elszállítani.
Könnyedén tudjuk komposztálni ezeket, azaz termőfölddé alakítjuk a
különböző szerves anyagokat. Zöld javaknak is nevezzük őket.
Mit lehet komposztálni?
Nézzük a leggyakoribbakat: zöldségek, gyümölcsök, növényi szá-
rak, levelek, gallyak, olajos magvak, csonthéjak (pl. dióhéj), kávé, tea,
tojáshéj, szobanövények, festetlen- és fehérítetlen natúr papír, lomb,
levágott fű, faforgács, fahamu... Az otthonunkban keletkezett szeme-
tünk 30%-os arányát is elérheti a komposztálható hulladék.
KOMPOSZTÁLÁS:
hulladékcsökkentés és
szervesanyag utánpótlás
Így alakítsd ki a jó komposztáló szerke-
zetét, hogy a gombák és baktériumok el
tudják végezni a lebontó folyamatokat:
alulra laza ágak, felette a kerti hulladék,
majd a háztartásban keletkező szerves
hulladék.
A komposztálás szakaszai:
• bevezető szakasz
(rétegek egymásra helyezése)
• hőszakasz
(hőkedvelő gombák elszaporodása)
• közepes hőmérsékletű szakasz
(átalakulási folyamat)
• kihűlés (érési szakasz)
11

