Page 13 - óvodás füzet.indd
P. 13

Ételhulladék:  Maradékok: miből mi készülhet, hogy
           ne romoljon meg? Kösd össze!
 Rávezetés:
 Ki az, aki mindig megeszi azt, amit a tányérjába kér? Tudtátok,
 hogy rengeteg élelmiszer végzi a szemétben? Hallottatok már
 olyan vidékekről, ahol nagyon nagy a szegénység és sokszor
 nincs mit ennie az embereknek?                                    saláta

 Az ételhulladékkal, vagy hétköznapi nevén a maradékkal nagyon
 gondosan kell bánni. Vannak olyan ételek, melyek gyorsan romlanak.   maradék hús
 Például a tojás, tejtermékek, hús, húskészítmények. Ha nem helyezzük   és zöldségek
 őket megfelelő időben a hűtőbe, csúnya betegségek okozói lehetnek.
 Vannak olyan ételek is, melyek sokáig megőrzik minőségüket. Ezek    turmix
 esetén érdemes elgondolkozni, hogy a számunkra már felesleges meny-
 nyiség ne a kukába landoljon. Például, ha anya süt egy süteményt, és
 több lett belőle, mint amennyi otthon elfogy, érdemes a szomszédnak,
 mamának, papának is vinni.
 A legtöbben friss kenyeret esznek minden nap, az előző napi sem   cékla és hagymahéj
 romlott, csak kevésbé ropogós, omlós. Ha nem szeretnétek több napos   szószok
 kenyeret enni, főzéshez még mindig kiváló hozzávaló! Vannak olyan
 szegény emberek, akiknek ez még finom falat lehet. Ezt érdemes
 azon emberekhez eljutatni, akik még hasznosítani tudják akár állatok
 etetésére is. A konyhában lejárt olajos magocskákkal, aszalt gyü-
 mölcsökkel a téli madáretetést is színessé tehetjük, hogy a hidegben
 didergő madarak túléljék a zord hideget.
                                                                   tinta
 Ne feledd, lehet, hogy neked az ételmaradék semmit, de valakinek   pékárú
 a túlélést jelenti! Ételt lehetőleg ne dobj ki!

 Az internet segítségével megnézhetitek, hogy a közeletekben milyen
 dobozrendszerek (ahol ételt tudtok lerakni, ha már nincs rá szüksége-
 tek), illetve közösségi gazdaságok vannak:
 https://tudatosvasarlo.hu/cikk/mukodo-kozossegi-mezogazdasa-
 gi-csoportok-bevasarlokozossegek

                 ütődött, barnult                      pirítós és
                 gyümölcsök                             panírmorzsa
 ütődött, barnult gyümölcsök - saláta, turmix, szószok
 pékárú - pirítós és kenyérmorzsa
 cékla és hagymahéj - tinta
 12  maradék hús és zöldségek - saláta, turmix, szósz  Megoldás:           13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18