Page 12 - óvodás füzet.indd
P. 12

Ételhulladék:                                                                        Maradékok: miből mi készülhet, hogy
                                                                                               ne romoljon meg? Kösd össze!
          Rávezetés:
          Ki az, aki mindig megeszi azt, amit a tányérjába kér? Tudtátok,
          hogy rengeteg élelmiszer végzi a szemétben? Hallottatok már
          olyan vidékekről, ahol nagyon nagy a szegénység és sokszor
          nincs mit ennie az embereknek?                                                                                                               saláta

          Az ételhulladékkal, vagy hétköznapi nevén a maradékkal nagyon
        gondosan kell bánni. Vannak olyan ételek, melyek gyorsan romlanak.                         maradék hús
        Például a tojás, tejtermékek, hús, húskészítmények. Ha nem helyezzük                       és zöldségek
        őket megfelelő időben a hűtőbe, csúnya betegségek okozói lehetnek.
          Vannak olyan ételek is, melyek sokáig megőrzik minőségüket. Ezek                                                                              turmix
        esetén érdemes elgondolkozni, hogy a számunkra már felesleges meny-
        nyiség ne a kukába landoljon. Például, ha anya süt egy süteményt, és
        több lett belőle, mint amennyi otthon elfogy, érdemes a szomszédnak,
        mamának, papának is vinni.
          A legtöbben friss kenyeret esznek minden nap, az előző napi sem                               cékla és hagymahéj
        romlott, csak kevésbé ropogós, omlós. Ha nem szeretnétek több napos                                                                szószok
        kenyeret enni, főzéshez még mindig kiváló hozzávaló! Vannak olyan
        szegény emberek, akiknek ez még finom falat lehet. Ezt érdemes
        azon emberekhez eljutatni, akik még hasznosítani tudják akár állatok
        etetésére is. A konyhában lejárt olajos magocskákkal, aszalt gyü-
        mölcsökkel a téli madáretetést is színessé tehetjük, hogy a hidegben
        didergő madarak túléljék a zord hideget.
                                                                                                                                                       tinta
          Ne feledd, lehet, hogy neked az ételmaradék semmit, de valakinek                                pékárú
        a túlélést jelenti! Ételt lehetőleg ne dobj ki!

          Az internet segítségével megnézhetitek, hogy a közeletekben milyen
        dobozrendszerek (ahol ételt tudtok lerakni, ha már nincs rá szüksége-
        tek), illetve közösségi gazdaságok vannak:
          https://tudatosvasarlo.hu/cikk/mukodo-kozossegi-mezogazdasa-
        gi-csoportok-bevasarlokozossegek

                                                                                                     ütődött, barnult                      pirítós és
                                                                                                     gyümölcsök                             panírmorzsa
                                                                           ütődött, barnult gyümölcsök - saláta, turmix, szószok
                                                                           pékárú - pirítós és kenyérmorzsa
                                                                           cékla és hagymahéj - tinta
       12                                                                  maradék hús és zöldségek - saláta, turmix, szósz  Megoldás:                         13
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17