I. Tolnai Zöldút Teljesítménytúra

Általános tudnivalók

A Tolnai Zöldút településeinek a bemutatására megálmodott teljesítménytúrára invitálunk minden fiatalt és időst. Gyere el a Tolnai-hegyhát déli részén elterülő csodás erdőbe és barangolj a családtagokkal vagy barátokkal. Négy különböző távot állítottunk össze, melyek 4 eltérő településről indulnak, viszont egy közös célba érnek be. 

Időpont: 

2022. május 7. (szombat)

Választható távok:

Tolnai Zöldút 10

Tolnai Zöldút 25

Tolnai Zöldút 30

Tolnai Zöldút 35

 

Személyszállítás

A célbaérést követően lehetőség lesz a kiindulási pontokra visszajutni ingyenes mikrobusz járattal. A buszok folyamatosan a megfelelő létszám elérésekor az alábbi útvonalon haladva indulnak: Kalaznó - Hőgyész - Kurd - Lengyel - Závod - Kalaznó
Így mindenki vissza tud jutni az parkoló autójához vagy meg tudja közelíteni a tömegközlekedési megállóhelyeket.

Frissítés

A túra során frissítőpontokon lesz lehetőség a folyadék- és kalóriapótlásra. A frissítőpontok száma és az azokon igénybe vehető szolgáltatás részletei a túra távok aloldalain olvasható. 
Frissítőpontokon nem használunk sem műanyag sem papír poharat. Kérünk hozz magaddal saját bögrét vagy poharat.
A frissítőpontokon főként helyi termékeket fogunk biztosítani számodra. (gyümölcs, gyümölcslé, fröccs, ásványvíz, harapnivaló, stb..) A rajtban újrapohár vásárolható 200 ft/db áron. (a készlet erejéig)

Nevezési részletei

Online előnevezés 2022. május 5-ig 1500 forint/fő egységesen minden távon. 
Helyszíni nevezés korlátozott számban 2000 forint/fő áron. 
A nevezési díj, illetve a melegétel ára a túra rajtjában fizetendő kizárólag készpénzben. 
A Tolnai Zöldút településeinek lakosai számára a nevezés ingyenes, az érintett önkormányzatok támogatásának köszönhetően. Viszont kizárólag előzetes nevezéssel vehető igénvehetőybe. 

Az indulási helyszínen lakcímkártya felmutatásával lehet igazolni, hogy a Tolnai Zöldút település lakója (Hőgyész, Kalaznó, Kurd, Dúzs, Csibrák, Lengyel, Závod, Mucsi). Bármelyik település lakója részt vehet a négy táv bármelyikén. 

Melegétel

A célban elfogyasztható melegétel előrendelhető a honlapi regisztráció során. Melegétel ára a nevezési díjjal együtt induláskor fizetendő a rajtban. (helyszíni igénylésre nincs lehetőség)

Választható ételek:

 • Babgulyás: 1.000 Ft/adag,
 • Zöldborsó krémleves, vegán virsli ropogóssal: 1.000 Ft/adag,
 • Rétes: 600 Ft/adag

Létszámlimit

A 4 távra együttesen 400 fős létszám limit érvényes. Ennek elérésekor nem tudunk több nevezést fogadni.

Felszerelés

A TE érdekedben javasolunk felszereléseket egy hirtelen jött időjárás változás, esetleges baleset, nem várt eltévedés vagy eléhezés esetére.

 • Feltöltött mobil telefon

 • 5 dl folyadék tárolására alkalmas eszköz (üveg, kulacs)

 • Elegendő élelem és folyadék

 • EÜ csomag (csoportonként)

 • Nem kötelező, bár segítheti a tájékozódást a Tolnai-hegyhát déli része turistatérkép, mely a rajt helyszíneken beszerzhető lesz 1500 forintos áron.

Etika, sportszerűség

Kérünk benneteket, hogy az útvonal során érintett erdőkben, településeken az ott lakók nyugalmát tartsátok tiszteletben. Az erdei és településeken áthaladó szakaszokat tartsátok tisztán, ne szemeteljetek. Ha találsz szemetet inkább vedd fel és vidd el a következő szemétgyűjtőig.

A fair play szabályait tartsátok tiszteletben, ne vágd le az utat, ne csalj és ne tegyél keresztbe másoknak. Bajba jutott túratársadnak segíts, még a saját szintidőd terhére is. Hiszen tudod, a Tolnai Zöldút nem verseny, csak magaddal és a kitartásoddal küzdesz meg.

Vis Maior

A túrát elháríthatatlan külső ok (vis maior), az időjárási körülmények, természeti katasztrófa, sztrájk, blokád vagy más előre nem várt, extrém, illetve előre nem tervezhető és elháríthatatlan ok miatt ha nem lehet megrendezni, úgy a Szervező új (pót) időpontot jelöl meg a túrázók részére (amelyről hivatalos tájékoztatást ad) és a részvételi díjat nem fizeti vissza. A versenyszervező a program helyszínének, időpontjának, valamint az útvonalak módosításának jogát fenntartja.

Tanácsok

 • Ne induljunk el felkészületlenül a hosszú távokon. A kevésbé tapasztaltaknak ajánlott rövidebb távot választani, hogy fokozatosan készüljenek fel a növekvő terhelésre.

 • A saját teljesítményünk és a szintidő ismeretében a rajtidőt érdemes úgy megválasztani, hogy lehetőleg sötétedés előtt érjünk célba.

 • Kisebb egészségügyi panasz esetén mérlegeljük az esetleges indulási, lemondási alternatívákat, ám betegen, lázasan kifejezetten TILOS az indulás.

 • A túra helyi védettségű területen zajlik, ezért a területen minden növény, állat és geológiai képződmény gyűjtése TILOS! Fokozott figyelmet kérünk a taposási károk elkerülésére, és szemét se maradjon az erdőben.

Állatok

A túrára kisállatot lehet hozni, a fennálló jogszabályok betartásával. Lóval a részvétel nem megengedett.

Szállás

Általunk ajánlott környező szálláshelyek listája elérhető az alábbi aloldalon. 
Szolgáltatók

 

Támogatók:

Tolnai Erdőkért Alapítvány TEA
Erősödő Civil Közösségek Erősödő Civil Közösségek
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt
Kalaznó Község Önkormányzata Kalaznó Község Önkormányzat
Hőgyész Község Önkormányzata Hőgyész Nagyközség Önkormányza
Dúzs Község Önkormányzata Dúzs Község Önkormányzat
Kurd Község Önkormányzata Kurd Község Önkormányzat
Lengyel Község Önkormányzata Lengyel Község Önkormányzat
Závod Község Önkormányzata Zavod Község Önkormányzat
Mucsi Község Önkormányzata Mucsi Község Önkormányzat
Tómester 67 Kft  
Déli Agrárszakképzési Centrum, Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Déli Agrárszakképzési Centrum
Danubia Frucht Danubia Frucht
Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet
Hőgyészi Horgász Egyesület  
Hőgyészi Borbarát Kör  
Szász János és családja  
Teninger János és családja  
Jáhn Bálint és családja  
 Tolnai Zöldút önkéntes szervezői